Klaket Nasıl Kullanılır?

Klaket Nasıl Kullanılır? Üzerindeki Metinler Ne Anlama Gelir?

Mükemmel bir görüntü ve ses senkronizasyonu mu hayal ediyorsunuz? Öyleyse ihtiyacınız olan ürün klaket! Bir diğer adı çekim tahtası olan klaket, post prodüksiyon aşamasında işleri çok daha pratik hâle getirecek ürünlerden biri.

Dizi, film veya reklamlar; pek çok teknik ekipmana ihtiyaç duyulan yapımlar. Sahnelerin birbirini takip etmesi, seslerin sahnelerle kusursuz şekilde eşleşmesi yardımcı ekipmanlar sayesinde mümkün olabiliyor. Klaket de bunlardan biri! Peki, sinemanın sembol ürünleri arasında yer alan klaket ne işe yarar? 

Sinemanın Sembollerinden Klaket Nedir?

Klaket, film yapımcıları tarafından kullanılan, çekimin başlangıcında birbirine çarpan iki parça tahtadan oluşan bir ekipmandır. Çekilen sahnelerin ve sahne için alınan tekrarların takibini yapmak gerekir. Bu takibin yapılmasının asıl amacı ise kurgu aşaması için görüntü ve ses senkronizasyonunu gerçekleştirmek ve yönetmen tarafından onaylanan kliplerin kolaylıkla bulunmasını sağlamak. Klaket kullanmak bu takibin yapılmasına yardımcı olur. Bunun sonuncunda post prodüksiyon aşamasında kurgu olması gerektiği şekilde tamamlanabilir.

Analog ve dijital olarak ikiye ayrılır. Analog klakette metin içeren tüm bölümler elle doldurulur. Dijital klakette de metin içeren kısımlar bulunsa da timecode'un bulunduğu dijital alan kamerayla eşleştirilir. Bu sayede görüntü ve ses eşleşmesi otomatik olarak yapılır. Geri kalan unsurlar her iki klaket türünde de benzerlik gösterir. 

Olmazsa Olmaz!: Klaketin Kullanımı ve Amaçları

Kayda girerken klaket, kameranın görebileceği bir biçimde konumlandırılır. Ses operatörünün talimatıyla klaketin üzerindeki plan, sahne ve tekrar sayılarını okunarak klaket çakılır. Böylelikle ses ve görüntü eşleşmiş olur, ses dosyasını ve görüntüyü ayrı ayrı aramaya gerek kalmaz.

Kimi zaman sahneye girilirken değil, sahne çekimi bittikten sonra klaket çakılması gerekebilir. Bunun nedeni ise sahne çekilirden ikinci kameranın devreye girmesi. Bu yöntemle kamera görüntülerinin karışması engellenir. Ancak bu durumda klaket ters tutulur. Buna da ters klaket adı verilir. 

Sahne ve plan değiştirilirken ya da tekrar sayısı arttığında klaketin üzerindeki bilgilerin de değiştirilmesi gerekir. Aksi durumda görüntü ve ses takibi yapılamaz hâle gelir. Analog klaketlerde her seferinde tekrar silmek gerekirken dijital analoglarda timecode ve kamera eşleştirmesi yapıldığından bu işleme gerek kalmaz. 

Klaketin Üzerindeki Metinlerin Anlamları

Çekim tahtasının üzerindeki alanı 3 kısma ayırmak mümkün. İlk alanda projeye ve çekimi yapılan sahneye dair bilgiler bulunur. Bunlardan bir kısmı künye niteliği de taşır:

Production: Filmin adı ve yapımcı şirketin adı. Ek olarak çekime başlanan tarih de bu alanda yer alır.

Director: Yönetmeni adı.

Camera: Görüntü yönetmeninin adı.

Date: Bu alana çekim gününün tarihi yazılır. Eğer çekim 1 günden fazla sürecekse çekimin kaçıncı günü olduğu da bu alana yazılabilir.

İkinci metin alanı ise çekimi yapılan sahneye dair detayları içerir. Yani bu kısım ağırlıklı olarak post prodüksiyon için gerekli olan bilgileri yansıtır:

Roll: Kamera kartının/rulosunun sayısı ve hangi kamerayla çekim yapıldığını gösterir. Örneğin; A kamerasının 1. kartı ile çekim yapılıyorsa A: 01 şeklinde yazılır. İkinci kamera olarak kullanılan B kamerası da B: 01 şeklinde hemen altına yazılır. Kameranın her kartı değiştiğinde bu sayılar da ona uygun olarak değiştirilir. 

Scene: Sahne ve plan sayısı. Örneğin 10. sahnenin 2. planı çekiliyor ise 10/2 şeklinde yazılır. 

Take: Sahnenin kaçıncı tekrarının çekildiği ifade eden sayıdır.

Filter: Kamera lensinin üzerinde herhangi bir filtre varsa bu alanda belirtilir. Örneğin; ND3 gibi.

Klaketteki üçüncü metin alanı ise sahne künyesi ya da sahne başlığı olarak tanımlanabilecek bir alan. Bu alan sahneye dair teknik detayları gösterir:

Day: Gündüz çekim yapıldığını ifade eder. 

Night: Gece sahnesi olduğunu belirtir. 

Int: İç mekânda çekim yapıldığının bilgisini verir. 

Ext: Dış mekânda çekim yapıldığını gösterir. 

Mos: Videoda ses olmadığını belirtir. 

Sync: Videoda ses olduğunu, sesli çekim yapıldığını ifade eder. 

Sahne çekimine dair bilgi veren bu kısım genellikle sabit bir alan olduğundan sahne değiştikçe elle değiştirmenize gerek kalmaz. Sadece bulunduğunuz mekânı, gün-gece ve ses bilgisini belirtecek şekilde ilgili alanı düzenlemek yeterli olur. Eğer siz de çekimlerinizde profesyonel ekipmanlar kullanmak istiyorsanız Kamera Fabrikası olarak her zaman yanınızdayız! Klaket ve daha birçok prodüksiyon ekipmanı için tek tıkla bize hemen ulaşabilirsiniz.